Hangi Yaşta Hangi Sağlık Kontrolleri Yapılmalı?

Hangi Yaşta Hangi Sağlık Kontrolleri Yapılmalı?

Sağlık her daim günlük yaşamımızı daha kaliteli ve daha verimli geçirmek için gerekli olup ayrıca daha mutlu bir hayat yaşamamızı da sağlar. Bu yüzden insan sağlığı birçok şeyden önce tutularak ilk olarak hastalıkların tedavisine bakılır. Sağlık kontrolü için illa hasta olmaya gerek yoktur. Özellikle belli aralıklar ile yapılan sağlık kontrolleri ile olası hastalıklarında; önceden önemli alınarak sıkıntılı dönem yaşamadan atlatılması da sağlanabiliyor. Yaş alımlarına göre sağlık kontrolleri de belli aralıklar ile yapılıyor. Hangi yaşta hangi sağlık kontrolleri yapılmalı, sorunun yanıtında; bebeklik dönemi, çocukluk, gençlik ve ileriki zamanlarda yapılan tüm kontrol aralıkları yer alıp ayrıca cinsiyette göre de farklı kontrol uygulamaları da bulunmaktadır.

Bebeklik Dönemi Kontrolleri

Bebeklik döneminde Sağlık Bakanlığı’nın da zorunlu olarak belirlediği ve sağlık ocaklarında yapılan belli başlı aşıların yapılması için her gidildiğinde ayrıca çocuğun gelişimi ile ilgili de kontroller yapılır. Bu uygulamalar bebeğin doğumunda alınan topuk kanı ile başlayıp 2 yaşına kadar belli aralıklar ile devam eder. Bu dönem sonrasında ise yaş aralıklarında devam eden kontroller yer alıyor.

Erişkinlik Dönemi Kontrolleri

Bebeklik döneminde, yapılan kontrollerin aralıkları oldukça kısa olmasının sebebi hızlı gelişimdir. Elbette bu dönemde oluşabilecek olan olumsuzlukların erken tanı ile daha çabuk fark edilerek tedavi edilmesi de sebeplerden biridir.

Fakat bu dönem yapılan kontroller aslında tüm hayat içine yayılması gerekir. Özellikle 20 ila 40 yaş arasında mutlaka belli sağlık kontrollerinden geçmek gerekiyor. 50 yaş ve sonrasında da yapılan belli kontroller ile her hangi bir rahatsızlığın vücutta baş gösterip göstermeyeceği öğrenilebilir. Bunların dışında; genetik hastalık öyküsü bulunanlar, şeker hastaları, yüksek tansiyon hastaları ya da sigara kullananlar mutlaka 2 yılda bir kontrollerini yaptırması önerilir.