Karbonhidratlar vücutta hızla sindirilir ve emilir, bu da enerji kaynağı olarak kullanılmazsa yağ olarak depolanır. Ayrıca kan şekeri ve insülin direncini artırarak obeziteye, diyabete, hipertansiyona, yüksek kolesterole yol açar. Bu işlemin tümü, düşük karbonhidrat diyeti uygulanarak tersine çevrilebilir. Düşük karbonhidrat diyeti, yüksek protein, sağlıklı yağlar, tam tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi kompleks karbonhidratlar açısından düşük bir diyet anlamına gelir.
En Popüler Düşük Karbonhidrat Diyetleri
Ketojenik diyet (yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı diyet), Paleo diyeti (işlenmiş tüm yiyecekler, tahıl ve baklagillerden uzak diyet) ve Atkins diyeti (ekmek, un ve makarna gibi her türlü şekersiz diyet) gibi popüler diyetler, düşük karbonhidrat odaklıdır. Düşük karbonhidrat diyetleri, yağsız kas kütlesi oluşturmaya, sindirilmiş yiyeceğin geçiş süresini arttırmaya ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan birçok protein ve sağlıklı yağ tüketmenizi önerir.
Düşük karbonhidrat diyeti yapmak size iyi sonuçlar verebilir; metabolizmanızda karbonhidratları yakmak yerine yağ yaktığı için daha az aç hissetmenize ve fazla kilo vermenize neden olur. Ancak yediklerinizi kontrol etmezseniz ve kalorileri sayarsanız ters etki edebilir. Özellikle, Ketojenik diyette, vücudunuzun yağı etkili bir şekilde yakması için günde kaç gr karbonhidrat, yağ ve protein tüketmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir.