Hızlı Maglev Treni Nasıl Çalışır?

Hızlı Maglev Treni Nasıl Çalışır?

 

Eğer mıknatıslarla oynadıysanız, zıt kutupların birbirlerini çektiğini ve aynı kutupların birbirlerini ittiğini biliyorsunuzdur. Bakır bir telin uçlarını AA/C veya D hücreli bir pilin +/-uçlarına bağlayarak kolayca küçük bir elektromıknatıs yaratabilirsiniz. Bu küçük manyetik alan bir maglev tren (manyetik levitasyon treni) ray sisteminin arkasındaki basit fikirdir. Bu sistemin üç bileşeni vardır: Büyük bir elektrik güç kaynağı, rayı veya şeridi kaplayan metal bobinler, trenin alt tarafına tutturulmuş büyük mıknatıslar.

Dünyada Maglev Hız Treni Kullanımda

  • Japonya, 2037 yılına kadar açılabilecek bir Tokyo-Osaka rotası üzerinde çalışıyor. Tamamlandığında tren yaklaşık 3 saat süren yolculuğu sadece 67 dakikaya indirecek.
  • Çin kendi Maglev teknolojilerini üretiyor ve toplu taşıma gerektiren sıkışık alanlarda Maglev rotasını dikkate alıyor. Şanghay kentindeki tren, 30 km’yi 7 dakikada alabiliyor.
  • 2015 yılında Japonya’da 603 km/h olarak kaydedilen Maglev tren hızı rekoru ABD New Mexico’da gerçekleştirilen denemede yaklaşık 1019 km/h hıza ulaşarak rekor kırdı.

Maglev trenleri, mıknatısların temel prensiplerini kullanarak ray üzerinden süzülür. Sürtünme yoktur, yani bu trenler saatte yüzlerce km hızla gidebilir. Fakat Maglev sistemlerinin hızlı, sorunsuz ve verimli olması pahalı olduğu gerçeği değiştirmez; bu sistemlerin kurulması (km başına 50-200 milyon dolar gibi) inanılmaz derecede pahalıdır.