Hayat Kurtaracak ‘İlk Yardım’ Teknikleri

Hayat Kurtaracak ‘İlk Yardım’ Teknikleri

Tehlikeli durumlar yaşandığı zaman profesyonel yardım ve sağlık personellerinin olay yerine gelene kadar yapabileceğiniz ilk yardım teknikleri hayat kurtarıcı olabiliyor. Peki, hayat kurtaracak ilk yardım teknikleri konusunda ne kadar bilgilisiniz? Riskli anlarda durumun daha kötüye gitmemesi için sizlerle hayat kurtaran ilk yardım tekniklerini paylaşıyoruz.

Panik Yok!

İlk yardımın herhangi bir durumda herhangi bir kişi tarafından başlatılabilir olması büyük bir avantajdır. Ancak ilk yardım yapmadan önce ilk kural her zaman sakin olmaktır. Kişiler ilk yardım uygulamalarına geçmeden önce kontrollü ve soğukkanlı bir şekilde davranmalıdır. Paniğe kapılmadan gerekli olduğu takdirde itfaiye, polis ve sağlık görevlilerine haber verilmesi gerekiyor.

Bayılan Kişiye Ne Yapılmalı?

Bayılan biri ile karşılaştığınız zaman hafif bir şekilde omzuna dokunarak uyanmasını sağlayabilirsiniz. Tansiyon ve şekere bağlı bir bayılma ise ayaklarını havaya kaldırabilirsiniz. Başını yükseltmek ise son derece tehlikeli olabilir. Şekerli içecekler içirmek de iyi bir ilk yardım yöntemidir.

Göğüs Ağrılarına Ne Yapılmalı?

Kalp krizi riski göğüs ağrılarında ilk akla gelen risktir. Kalp krizi geçirmekte olan kişiler sağ elini yumruk şekline getirerek kalbinin üstüne koyarlar. Elinizde Aspirin bulunuyor ise 300 mg’lık Aspirin’in çiğnenmesini sağlamalısınız.

Trafik Kazalarında Ne Yapılmalı?

Trafik kazalarında boyun, bel ve kalça gibi bölgeleri sabitlemek için hastaların sert bir zeminde yatırılması gereklidir. Hastayı sabitleyebilmek için kalçasından ve omzundan tutarak sürükleme işlemi uygulayabilirsiniz. Trafik kazasında hastalara ilk yardım müdahalesi yaparken bir başka kişiden yardım isteyerek hastanın baş kısmının güven altında tutulmasını isteyebilirsiniz. Bu tür kazalarda hastaların baş kısımları hareketsiz bir şekilde kalmalıdır.

112’yi Aramayı ve Bilgilendirmeyi Unutmayın

Acil bir durum olduğu zaman vakit kaybetmeden 112’nin aranmasını sağlayın veya kendiniz arayın. 112 ile konuşurken mümkün olduğunca doğru bilgiler vermeye çalışın. 112 yetkilileri sizlere telefonda acil durumlarda yönlendirme de yapabilirler.