Gebelikte Karın Çatlakları

Gebelikte Karın Çatlakları

Hamilelik döneminde karın bölgesinin büyümesi ile birlikte çatlaklar da oluşmaya başlayabiliyor. Gebelik dönemi boyunca çatlak görünümü oldukça net olabilir. Fakat doğumdan sonra karın bölgesinin sıkılaşmaya başlaması çatlak görünümünün de azalmasını beraberinde getirir. Dolayısıyla gebelikte karın çatlakları doğum sonrasında da hafif iz şeklinde kalabilir.

Gebelikte Karın Çatlağı Neden Oluşur?

Hamilelik döneminde cilt çatlaklarının oluşmasının pek çok nedeni var. En önemli husus anne adayının cilt hassasiyetidir. Eğer anne adayı hassas bir cilt yapısına sahipse, karın bölgesinin büyümesiyle beraber gerilme de başlar ve çatlaklar oluşur. Ancak hassas olmayan ciltlerde böyle problemler yaşanmayabilir. Ayrıca daha önce kilo almamış, kilosu genellikle sabit kalmış kadınlarda cilt esnekliği de az olabiliyor. Bu da birden büyüyen karın bölgesinde çatlak oluşumunu sağlayabiliyor.

Gebelikte Cilt Çatlağı Nerede Oluşur?

Karın bölgesinin alt kısımlarda çatlak görünümü daha sık görülür. Aynı zamanda kalçada, uyluklarda, kollarda ve göğüslerde de çatlaklar oluşabilir. Gebelikle kilo alınması kaçınılmaz. Kilo alındığında en hızlı yağlanan bölgeler, gebelik çatlaklarının de en sık görüldüğü bölgelerdir.

Gebelikte Cilt Çatlakları Ne Zaman Başlar?

Hamileliğin üçüncü ayında özellikle karın bölgesinde çatlaklar oluşmaya başlar. Bu dönem bebeklerin hareketlerinin hissedilmeye başlandığı dönemdir. Aynı zamanda karın bölgesinde hızlı bir büyümenin gerçekleştiği dönem de olması, çatlak görünümünün ortaya çıkmaya başlamasını da beraberinde getirebilir. Çok sayıda anne adayında cilt çatlakları gebeliğin altıncı ayında ortaya çıkmaya başlar. İkiz ya da üçüz bebek hamileliklerinde çatlaklar çok daha erken kendini gösterebilir.

Gebelikte Cilt Çatlağı Önlenebilir mi? Hamileliğin ilk günlerinden itibaren düzenli olarak badem yağı ya da zeytinyağı sürmeniz, çatlak oluşumunu engelleyebilir. Ancak cildin hassasiyet derecesi de bu konuda belirleyici olabildiğinden düzenli bakım yapmak maalesef çatlak oluşumunu engelleyemeyebiliyor.