Tüberküloz hastalığı; insanlar ile birlikte yaşayan ve varlığını daima sürdürebilen bir hastalıktır. Günümüzde hala yaygın bir şekilde ortaya çıkan tüberküloz riskini azaltmanın yolları ise kendi imkânlarınız dâhilinde mevcuttur.
Eşya ve Yiyecek Yolu İle Bulaştırıcı Özellikleri Taşınmıyor?
Solunum yolu ile bulaşabilen hastalık hapşırma ve öksürme gibi etkenlere bağlı olarak solunum yolunuza yerleşebiliyor. Ancak yiyecek ve özel eşyalar üzerinden tüberküloz bulaşması mümkün değildir.
Kimler Risk Grubunda Yer Alıyor?
Bağışıklık sistemi düşük olanlar, 2 yaş ve altındaki bebekler, 65 yaş ve üzerindeki kişiler, kalp rahatsızlıkları olanlar, karaciğer ve akciğer rahatsızlıkları yaşayan kişiler ve kanser tedavisi görmekte olan kişiler risk grubunda yer alıyor. Ayrıca düzenli beslenmeyen, alkol ve sigara tüketen kişilerde de tüberküloz ortaya çıkabiliyor.
Vücut Direnciniz Düşük Mü?
Tüberküloz mikrobu solunum yolu ile geçiş yaptığı için ilk önce akciğerlerinize yerleşiyor. Vücudunuzdaki bağışıklık sisteminizde problem yaşamıyorsanız vücut mikrobu hapsetmeyi başarır. Ancak bağışıklık sisteminizde sıkıntı mevcut ise bağışıklık sisteminizin zayıflığından dolayı virüs bu bölgede çoğalmaya başlar. Bu sebepten dolayı tüm organlara yayılan virüs hastalığa yakalanmanıza yol açar.
Aşı Hasarlara Karşı Koruyabiliyor
Günümüzde uygulanabilen aşılar sayesinde tüberküloz mikrobuna karşı etkili bir koruma elde edilebiliyor. Mikrobun vücudunuza girmesini ve ilerlemesini engelleyebilen bu aşıları düzenli olarak yaptırarak kendinizi koruyabilirsiniz.
Kesin Tanı Koyulabilen Testler Önemli Hastalığın tespit edilebilmesi için balgam incelemesi yapılmaktadır. Doğru ve etkili bir tanı yapılabilmesi için balgamda verem mikrobunun yer alıp almadığına bakılır. Bu yüzden mikroskobik muayene ve kültür testleri uygulanır. Çocuklarda balgam çıkmayacağı için teşhis işlemi için mide suyu örneği alınır. Mide suyu alındıktan sonra ise bronkoskopi ile akciğerlere girilerek örnek alınır ve araştırmalar başlatılır.