Normal bir insanın bile kontrolsüz şekilde ilaç kullanımı hayati tehlikelere sebebiyet verebiliyor iken hamilelik dönemi çok daha fazla dikkat gerektiriyor. Alınan gıdalardan ilaçlara kadar, bir tarafta anne adayının, bir tarafta da bebeğin sağlığı söz konusudur. Hamileyken ilaç kullanılır mı, zorunlu ilaçlar alınabilir mi? Sorularınızın cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Hamilelik Döneminde En Riskli Aralık Nedir?
Son regl tarihinden itibaren 31.gün-71.gün arası embriyonun organ teşekkülünün meydana geldiği dönemdir ve “teratrojen dönem” olarak adlandırılır. 31. günden önce alınan ilaçlarda ilaç ya embriyoyu hiç etkilemez ya da düşük riskine neden olur. Bu dönem arasında bebekte meydana gelen olumsuz etkiler çoğunlukla anomali ve sakatlıklar ile sonuçlanır. Çok acil bir durum dışında bu devrede hiç ilaç kullanılmamalıdır.
Hamilelikte Ne Tür İlaçlar Kullanılabilir?
Gebelik döneminde ilaç kullanmak, bebeğe doğrudan zarar verebileceği için annenin ilaç kullanması kesinlikle tavsiye edilmez. Ancak annenin sağlığını ciddi derecede tehlikeye sokan bir hastalığın tedavisi için, doktor kontrolünde bazı ilaçların kullanımına izin verilebilir.
Hamilelik Dönemi Bulantıları
Gebelikte ilk dönemlerde görülen bulantı ve kusmalar çok aşırı ve bebeğin beslenmesini engelleyecek kadar zorlayacak kadar olur ise sadece kadın doğum hekiminin önereceği bazı ilaçlar ile kontrol altına alınabiliyor. Fakat bu tür şikâyetlerde bilinçsizce kullanılan ilaçlar, bebeğin gelişim bozukluklarına, sakat kalmasına ve diğer bazı problemlere neden olabilir.
Hamileler Ağrı Kesici ve Antibiyotik Alabilir mi?
Hamilelik döneminde yaşanabilecek ağrı durumlarında en tehlikeli ilaç grubu ağrı kesiciler %100 zararlıdır ve kullanılmaması gerekir. Enfeksiyon hastalıkları gibi bebeği de etkileyebilecek hastalık durumlarında ise antibiyotik kullanılmasında birtakım istisnalar olabilir. Yine de hamilelik döneminde doktora sorulmadan, habersiz hiç bir ağrı kesici, parasetamol ilaçları, antidepresanlar veya antibiyotik kullanmak doğru değildir.