Kilo Vermek için Lif Zengini Besinler Tüketin

Daha sonra, kaloriyi sayma veya ağırlıkları kaldırma güçlüğü olmadan kilo vermenin en iyi yolu, diyetinize lif açısından zengin besinler eklemektir. Lif, aslında karbonhidrattır ve midemiz onları sindiremez. Büyük bağırsakta sindirim ve emilim süresini arttırırken, aynı zamanda toplama ve dışkı oluşumuna yardımcı olur. Ayrıca, metabolizmayı hızlandırır, bağırsakları temizler ve tokluk hissi verir.

Her lifli gıda aynı tür değil…

Lif, sıvılarda çözünebilir ve çözünmez olmak üzere iki tiptir. Kinoa, keten tohumu gibi çözünür lifli gıdalar suda şişer ve kalın bağırsakta gıda emilimini yavaşlatır. Bu, daha uzun süre tokluk hissetmenizi sağlar. Çözünmeyen lif, yağ moleküllerini yakalamaya yardımcı olur ve bir dışkı hacimlendirme ajanı gibi davranır ve yağların emilmesini önler. Yağlı tohumlar, kayısı, avokado gibi meyveler, kabızlık çeken kişiler için daha yararlıdır.

 Lif kilo vermeye nasıl yardımcı olur?

Temel olarak, çözünür lifler, bağırsak bakterileri için besin görevi görür ve bakteriler çözünür lifi sindirmeye ve yağ asitleri üretmeye ve bu yağ asitleri yağ metabolizmasını artırarak göbek yağını azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, çözünür lifin bağırsak bakterileriyle olan tüm bu etkileşimi, bağırsak bakterilerinin çeşitliliğini ve sayısını arttırır. Farklı türlerde iyi bağırsak bakterilerinin varlığı, Tip II diyabet, kalp rahatsızlığı, düşük kötü kolesterol seviyeleri vb. azalma riskiyle bağlantılıdır. Fakat bu, sınırsız miktarda lif alabileceğiniz anlamına gelmez.